PİŞİRİLMİŞ VE ISIL İŞLEM GÖRMÜŞ GIDA AMBALAJI
Ambalajlama konusunda diğer türlerden ayrılan en önemli tür pişirilmiş ve ısıl işlem görmüş gıda ambalajlarıdır. Bu tip ambalajlarda, belirli bir ömre sahip olan gıda ürününün, pişirilmesi veya ısıl işlem görmesinin ardından korunma ve saklanma koşullarının hassaslığı nedeniyle ürünün ambalajlaması konusuna büyük bir önem atfetmektedir. Bu tip ürünlerin saklanması için özel koşullar gerekmekte olup gıda ürününün ömrü doğrudan ambalajlama kalitesiyle etkilenebilmektedir. Birçok üründe görülen pişirildikten veya ısıl işlem gördükten sonra soğutularak saklanması gereken gıda maddelerinde ambalajın hem ısıya hem de soğuğa dayanıklı olması gerekmektedir. Değişen sıcaklık koşullarına uyum sağlayan, sağlamlık ve koruyuculuk açısından tatmin edici değerlere sahip olan materyaller bu tür gıda maddelerinin ambalajlanması için kullanılmaktadır.
Pişirilmiş gıdaların hem raf ömürleri hem de taşıma aşamalarındaki sıcaklık değişimleri göz önünde bulundurulduğunda, ürünlerin korunması için sıradan ambalajlama yöntemleri yerine daha gelişmiş teknikler kullanılarak uygun malzemeler tercih edilmelidir. Bu şekilde gıda maddelerinin raf ömürlerinin hedeflenen sürelerde olması sağlanabilirken, ürünlerin taşıma sırasında maruz kalabileceği ve ortam sıcaklıklarının değişimiyle ürün üzerinde meydana gelebilecek zararlar önlenebilmektedir.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!